december 1, 2023

Weboldal Készítés Hírek

Honlap készítés, Webáruház készítés

A környezetközpontú irányítási rendszer fogalma – Miből áll a KIR bevezetése?

4 min read
környezetközpontú irányítási rendszer

Manapság egyre jobban nő azoknak a cégeknek a száma, akikre nagyobb nyomás helyeződik. Mivel a rengeteg előírás és jogszabály miatt folyamatosan résen kell lenniük, így a sok elvárás hatással van a szervezetek működésére is. A vállalatoknak bizonyítaniuk kell a környezetvédelem iránti elköteleződésüket, amivel hosszabb távon akár versenyelőnyre is szert tehetnek. De vajon mit jelent a KIR és miből áll? Ebben a cikkben erre a kérdésre kerestük meg a választ!

A környezetközpontú irányítási rendszerek

A Denkstatt környezetirányítási szakértő szerint elengedhetetlen a környezeti állapotfelmérés és a tervezés. Egy szervezet azonban akkor lehet hatékony és akkor működhet környezetbarát módon, ha megfelel az egyes előírásoknak. A Denkstatt vezető a KIR kiépítésében, bevezetésében, az irányítási rendszerek auditálásának területén. Nagy segítséget jelenthetnek azoknak az ügyfeleknek, akik már egy meglévő rendszert fejlesztenének tovább, gondolnának újra.

 

Az ISO 14001:2015 célja, hogy a környezeti hatásokat és a környezeti tényezőket elemezze, majd a megfelelési kötelezettségek azonosításával, illetve azok nyomon követésével fenntartható fejlődést tegyen lehetővé. Emiatt a vállalatok nagymértékben érhetnek el költségcsökkentést, illetve kisebb lehet a környezeti kockázatok mértéke, így elkerülhetőek a környezetvédelmi bírságok is.

A környezetközpontú irányítási rendszer kiépítésének előnyei

Az első és legfontosabb, hogy az MSZ EN ISO 14001:2015 magyar szabvány használatával a szervezet bizonyíthatja az elkötelezettségét a környezet védelme iránt. További előny, hogy az üzemi környezetvédelemet rendszerezetté teszi, illetve az ezzel kapcsolatos szabályozások és előírások betartását biztosítja. Az ISO-val javulhat a piaci helyzet, hiszen az innovatív és környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat sokkal többen vásárolják és veszik igénybe.

 

A rendszer lehetőséget ad költségmegtakarításra, sokkal átláthatóbb lesznek általa a környezetvédelemmel kapcsolatos költségek. A termelés egészét környezetbaráttá teszi, ezáltal kisebb lesz a hulladék mennyisége, a hulladékgazdálkodás költségei jóval alacsonyabbá válhatnak.

Az ISO 14001:2015 szabvány szerinti rendszer bevezetésének pontjai

Az egyik legfontosabb a környezeti politika, illetve a környezeti állapotfelmérés és tervezés. Ezt követően jöhet a folyamatok meghatározása, a dokumentációs rendszer kialakítása. Mindez felkészültséget, tudatosságot és folyamatos képzést igényel. A KIR működtetése nem egyszerű feladat, ehhez mindenképpen külön emberre van szükség. Folyamatos fejlesztést igényel, de oda kell figyelni a tanúsíttatásra is.

 

A képzés esetén szóba jöhet a KIR vezető auditor, a belső auditor, illetve a szabványismeretek képzés egyaránt. Érdemes tehát alaposan megfontolni, hogy az egyes fejlődési lehetőségek közül melyiket érdemes priorizálni.

Az EMAS rendszer és annak követelménye

Az Európai Parlament és Tanács 2009-es rendelete a szervezeteknek a közösségi környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerben való önkéntes részvételéről szóló rendelet. Az EMAS és az ISO 14001 szabvány több eleme is szó szerint ugyanazok, ugyanis előbbi az ISO szabványaira épül. Az EMAS irányítási rendszer bevezető gazdasági társaság benne lesz az uniós nyilvántartásban. A célja, hogy támogassa a cégek környezetvédelmi teljesítményének értékelését és annak rendszeres fejlesztését. Feladata még, hogy információval lássa el az embereket a szervezetről és annak környezeti teljesítményéről.

 

A rendszer bevezetésének főbb pontjai között van az előzetes környezeti állapotfelmérés, a környezetvédelmi vezetési rendszer kiépítése, az EMAS bevezetése az előírásoknak megfelelően, illetve a környezetvédelmi nyilatkozatok készítése. Tartalmazza a nyilvántartásba vételt és a nyilatkozat nyilvánosságra hozatalát.

 

A KIR bevezetésével tehát mind az állam, mind a szervezet, mind pedig az emberek jól járnak. Ez alapján mindenki tisztában lesz egy adott szervezet környezeti teljesítményéről, ami manapság egyre fontosabb szempont egy-egy termék vagy szolgáltatás megvásárlásánál.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.