december 1, 2023

Weboldal Készítés Hírek

Honlap készítés, Webáruház készítés

Tényleg mindig az aggodalom és a bűntudat áll a poszttraumás stressz mögött?

3 min read
aggodalom és bűntudat

Aggodalom és bűntudat

A poszttraumás stressz egy igen összetett jelenség, amellyel számos orvos és kutató is foglalkozik, hiszen ez a típusú probléma nagyon szerteágazó, illetve szinte mindig egyedi megoldásokat, terápiákat igényel, hogy a beteg, ha nem is teljesen, de legalább részlegesen meg tudjon szabadulni ettől a kínzó bajtól.

Sokan hiszik azt, hogy a poszttraumás stressz mögött általában aggodalom és bűntudat áll, amely eléggé kisarkítaná ezt a bonyolult betegséget, hiszen a poszttraumás stressz szinte bármitől kialakulhat, ahol nem feltétlenül kell megjelennie sem az aggodalomnak, sem pedig a bűntudatnak.

A poszttraumás stressz kiváltó oka lehet lelki vagy fizikai is

A lelki trauma nem játék – de gyakran láthatatlan marad

Sajnos gyakran vannak olyan páciensek, akiket verbálisan abuzáltak gyerekkorukban, s emiatt egész felnőttkorukban egyfajta árnyék képződött az életükre, amely nem engedte őket kialakítani a saját, preferált életüket, mert a múlt mindig visszahúzza őket oda, ahol tehetetlenek voltak gyerekként egyes szituációk ellen.

Ezek a típusú betegek könnyen és sajnos gyakran tapasztalják azt az életükben, hogy amikor találkoznak egy olyan személlyel, aki a gyerekkorukban átélt traumatikus szituációkban tapasztaltak szerint viselkedik, képtelenek elvonatkoztatni, s helyette újra és újra átélik a kellemetlen múltbéli élethelyzeteket.

Nekik egy jó pszichológus vagy terapeuta tud segíteni abban, hogy amikor újra szembesülnek bizonyos élethelyzetekkel, akkor ne a múltbéli reakciójuk jöjjön elő, hanem hosszas kezelések segítéségével egy új, amellyel fel tudják venni a harcot a múltbéli énjükkel, amely esetleg a jelenben nem hagyja őket érvényesülni.

A testi trauma látható, viszont a sebek mélysége óriási mértéket ölthet később

Vannak olyan szerencsétlen emberek, akiket gyerekként bántalmaztak, s emiatt felnőttként képtelenek kialakítani egy egészséges kapcsolatot – legyen szó barátokról vagy akár párkapcsolatról.

Lehet bennük egy tévesen kialakult bűntudat, illetve megfigyelhető a folyamatos aggódás is, hiszen sok beteg fejében játszódik le az a kérdés, hogy mi van, ha ő is olyan vadállat lesz, mint ez vagy az az ember a gyerekkoromban?

Kialakul egyfajta bizalomhiány, amely akár az egész felnőttkorukat képes megmérgezni. Szerencsére vannak már erre szakosodott terapeuták, akik arra szentelik az életüket, hogy gyakorlatban használható segítséget nyújtsanak ezeknek az embereknek, hogy könnyebben tudják kialakítani a felnőtt életüket.

Az örök lejátszó, ami nem hagy aludni

Sokan, akik poszttraumatikus stressz miatt állnak kezelés alatt, újra és úja megélik a traumatikus eseményt. Álmukban, egy-egy esemény hatására a valóságban vagy akár egyes hangok, színek vagy ízek hatására élik újra a problémás eseményt.

Fontos, hogy legyen számukra egy közeli családtag vagy terapeuta, aki hajlandó meghallgatni őket, ha már készen állnak arra, hogy beszéljenek róla, hiszen egy kívülálló mindig lát olyan megoldást, amelyet a beteg nem biztos, hogy észrevesz.

Merjünk segítséget kérni, hiszen sosem lehet tudni előre, hogy mi hozza majd el az enyhülést egy poszttraumatikus stressz betegség során.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.